Rekiny rafowe wolą drobniejsze posiłki

24 lutego 2016, 07:27

Choć rekinom przypisuje się nieposkromiony apetyt, nowe badanie pokazuje, że większość rekinów z rafy koralowej zjada ofiary mniejsze od cheesburgera.



Chiny prześcignęły USA w liczbie publikacji naukowych

24 stycznia 2018, 10:43

Amerykańska Narodowa Fundacja Nauki (NFS) poinformowała, że po raz pierwszy w historii Chiny prześcignęły USA w liczbie publikacji naukowych. Stany Zjednoczone wciąż jednak pozostają światowym liderem pod względem jakości badań naukowych, przyciągania studentów z innych krajów oraz przekładania wyników badań na wartościową własność intelektualną.


Polski badacz odkrył wczesne przedstawienie mozaikowe rzymskiego koła hydraulicznego

23 listopada 2020, 12:55

Najstarsze przedstawienie hydraulicznego koła wodnego na rzymskiej mozaice ma około 1700 lat i pochodzi z Apamei (obecna Syria) – uważa prof. Marek T. Olszewski z Uniwersytetu Warszawskiego. Najstarsze znane do tej pory było późniejsze o ok. 150 lat – twierdzi badacz.


Dwa celtyckie złote torkwesy to wyjątkowa okazja, by lepiej poznać technologie epoki żelaza

29 września 2023, 09:22

W Peñamellera Baja w hiszpańskiej Asturii znaleziono dwa złote torkwesy. Ze względu na jakość wykonania i bogate zdobnictwo mamy tutaj do czynienia z wyjątkowym znaleziskiem, które pozwoli lepiej poznać ten rodzaj biżuterii i jego historię w epoce żelaza. Torkwesy to sztywne otwarte naszyjniki w formie obręczy. Były rozpowszechnione m.in. wśród Scytów i Celtów


Odkryto przyczyny przymusu wyrywania włosów

28 września 2006, 16:01

Określone geny mogą zwiększać prawdopodobieństwo kompulsywnego wyrywania włosów, nazywanego trichotillomanią. Zaburzenie dotyczy od 3 do 5 procent populacji. U osób z trichotillomanią występuje znaczna utrata włosów, a nawet łyse placki. Towarzyszy ona różnym zaburzeniom psychicznym, takim jak zespół Tourette'a, depresja, lęk czy zaburzenia obsesyjno-kompulsywne.


Dostrajające logo

1 kwietnia 2008, 11:22

Profesorowie Gavan Fitzsimons, Tanya Chartrand oraz Gráinne Fitzsimons (Duke University i University of Waterloo) zaprezentowali, że krótka ekspozycja dobrze wszystkim znanych marek, a konkretnie ich logo, wyzwala w badanych zachowania odzwierciedlające kojarzone z nimi cechy.


Polski obiad

Zsiadłe mleko lekiem na kłopoty gastryczne?

10 kwietnia 2010, 16:34

Dolegliwości żołądkowe, w tym powodowane zażywaniem aspiryny, to coraz częstsza zmora ludzkości. Okazuje się, że zamiast faszerować się kolejnymi lekami, można je leczyć naturalnie. Sfermentowane produkty mleczne od dawna zalecane są jako zdrowe dla jelit, ale że co najmniej równie dobre są dla żołądka - to wyniki najnowszych badań.


Smażenie na oliwie i oleju słonecznikowym nie szkodzi sercu?

25 stycznia 2012, 10:11

Jedzenie smażonych pokarmów nie wiąże się z podwyższonym ryzykiem choroby sercowo-naczyniowej czy przedwczesnego zgonu, jeśli używa się do tego oliwy lub oleju słonecznikowego - przekonują naukowcy z Autonomicznego Uniwersytetu w Madrycie.


Materiał z pamięcią kształtu do odtwarzania twarzoczaszki

13 sierpnia 2014, 12:44

Zespół dr Melissy Grunlan z Texas A&M University uzyskał polimer z pamięcią kształtu (ang. shape-memory polymer, SMP), który będzie można wykorzystać do rekonstrukcji twarzoczaszki.


Nie ma światowej zgody co do wielkości standardowej dawki alkoholu

13 kwietnia 2016, 10:23

Czy na świecie panuje zgoda co tego, jak duża jest standardowa dawka alkoholu? W żadnym razie, a różnice i brak wiedzy utrudniają badania na ten temat.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy